Pavel Spálený - Yučikala
- Hlavní strana   - Zápisníček  - Nejajasná zpráva o globálním oteplování

Nejajasná zpráva o globálním oteplování

(12.7. 2007 09:16:00)

Podle reakcí, které na sebe nenechali překvapivě dlouho čekat, lze říci, že Václav Klaus svým postojem ke globálnímu oteplování popíchl obrazně řečeno vosí hnízdo (např. v článku Klimatologové a ekonomové).

Přitom upozornil na jednu z nejdůležitějších věcí. Totiž, že jediná shoda, která je nepopiratelná, je, že se otepluje a počasí mění. Nic víc.

Ohledně tohoto jevu panuje docela zajímavá, až by se dalo říci, histerie. Přitom je nutné si uvědomit, že zpochybňovačů je ve vědeckých kruzích také velmi mnoho (např. klub Sysifos, zajímavé jsou články na Osel.cz). Jen si je média nerada vybírají. Ono totiž, to, že se na něčem schodlo -x tisíc lidí, neznamená, že mají pravdu. Věda takto nefunguje (vzpomeňme, jak se mnoho "vědců" smálo tomu, že např. existuje krevní oběh).

Zas tolik toho o počasí Země nevíme. V případě glob. oteplování je např. nutné vzít v úvahu, že v Evropě bylo kdysi daleko tepleji (aj chladněji). Počasí se měnilo už v minulosti rychlostmi "blesku". Jen se neví až příliš, proč tomu tak bylo. Od 17. století vzrůstá aktivita slunce atd. Proti argumentů či pochybnení nad metodikou je hodně (už jen problematika stanovení průměrné teploty na zemi je kapitola sama o sobě...).

Myslím si, že Václav Klaus udeřil kladívkem na hlavičku hřebíčku - a totiž, že je nutné si zachovat a) (určitou) svobodu a b) zamyslet se nad tím, zda by nešlo některých prostředků využít jak efektivněji, tak takovým způsobem, aby to mělo skutečný efektivní přínos. Příklad se zvedáním moří či některých obrovských investic od pana prezidenta je celkem učebnicový. Přeci jen, chci-li někomu nebo něčemu opravdu pomoci, musí se rozum zapojit. Jednání srdcem mnohdy mohou vést jen k tomu, že se v důsledku jen uškodí (ne vždy je vše přímočaré; každá mince má dvě strany).

Yučikala (yucikala@yucikala.net)


Komentáře

Doposud nebyly přidány žádné komentáře

Komentáře byly vypnuty. Důvodem bylo velké množství spamu nebo nežádoucích komentářů.
hlavní strana - kontakt
design and produce made by Yucikala.net