Pavel Spálený - Yučikala
- Hlavní strana   - Zápisníček  - Pane Halík, styďte se...

Pane Halík, styďte se...

(27.5. 2007 16:36:00)

Tak jsem byl na výstavě The Bodies. Dojmy a takovou "skoro recenzi" jsem napsal v zápisu The Bodies - Těla do kroniky kmene Wanagi Oyate (viz odkaz).

Nebudu se opakovat (vice viz zmiňovaný článek). Všem výstavu doporučuju. Ty peníze za to stojí.

Pane Halíku, na výstavě jste nebyl. Pro kritizování vám stačí spousta fotografií. Takže vám rovnou řeknu, že fotky jsou o ničem a možný dojem "bulvárního skandalismu" podporují. Jenže, fotografie nezachycuje vše. Takže se prosím běžte na výstavu podívat... (Moje babička říkávala: "Neodsuzuj, cos nezkusil").

Moc nerozumím ani Vašim argumentům, plným aplikace křesťanského pohledu (cca 30% lidí ČR se ke křesťanství hlásí - tedy menšiny...) na východní kulturu (kde je pohled na tělo jiný a odkud těla pocházejí).

Říkáte bez jediného důkazu, že těla byla získána nelegálním způsobem. Uznávám, že Čína má s respektováním lidských práv stále problémy, ale pokud nemáte důkaz, máte jen doměnky. Pokud tedy tak hlasitě kladete důraz na nelegální způsob, dejte důkaz. Pokud důkaz nemáte, je to chucpe. A také říkáte, že křesťanství si váží lidského těla. Jak mi prosím vysvětlíte vystavená mumifikovaní těla ve Vašich (katolických) klášterech? Jak mi vysvětlíte oblibu v uchovávání relikvií? Vaše círekv doteď proti něčemu takovému nevystoupila... (a neříkejte, že to je něco jiného - není. Taky se na tom vydělávají peníze a taky jsou tato pohřebiště "atrakcí", podobně jako peníze vydělávají lékaři a farmaceutické firmy).

Názor, že výstava není poučná a že není nutné vidět tělo, aby kuřáci přestali kouřit (MuDR. Pafko) mě přijde lichý. Proč by se jinak na krabičky cigaret dávali nově nejen v EU fotografie?

Postřehl jsem v jednom z argumentů, že existuje tzv. anatomické muzeum... (kde je totéž, jen zdarma a bez pózování). Přiznám se, že o tomto slyším poprvé. Proč se tedy nepropagují tato muzea? Také jsem zkusil toto muzeum najít. Přiznám se, že mi to dalo trochu zabrat, než jsem jej našel (a pochopil). (stránky muzea: Muzeum normální a srovnávací anatomie)

Když se ale podíváte na stránky muzea, zjistíte, že zas až tolik pro veřejnost není. Vždyť co je to za muzeum, které otvírá jen po "předchozí dohodě". Umožnuje i vstup laikům, když říká " Exponáty muzea srovnávací anatomie slouží vědeckým účelům"?. Myslím, že ne. Další IMHO chucpe argument.

Říkám všem, kteří se chtějí něco o svém těle dozvědět (a váží si ho), na výstavu určitě běžte - stojí to opravdu za to.

ps: po internetu koluje e-mail s fotografiema, která z pražské výstavy rozhodně nejsou. Ale vydávají se za ně...

zdroj:


Chucpe - význam

Yučikala (yucikala@yucikala.net)


Komentáře

Doposud nebyly přidány žádné komentáře

Komentáře byly vypnuty. Důvodem bylo velké množství spamu nebo nežádoucích komentářů.
hlavní strana - kontakt
design and produce made by Yucikala.net