Pavel Spálený - Yučikala
- Hlavní strana   - Zápisníček  - Andělé a démoni

Andělé a démoni

(4.6. 2009 00:35:00)

Tak jsem neodolal pokušení a zašel na film Andělé a démoni... Abych jen nehanil, tak řeknu narovinu, že Hans Zimmer nesklamal. Je to hudební génius a to ukázal i zde. Hudba je prostě dokonalá. To samé se dá říci o většině rekvizitách a vatikánu (vyrobeném na stadionu).

Horší už to je jaksi s faktama... A to podotýkám, že nerozumím všemu. Nešlo ale přehlédnout, že se např. v době časové tísně se hlavní hrdinové vykecávají, jako by se nechumelilo.

Pár postřehů

Archív

Vatikánský archív je jsitě pověstný a tak se nelze divit, že do něj nepustí jen tak někoho. Když už sle jste v archivu a máte v ruce knihy staré jak metuzalém, budete mít nejen rukavice a pinzetu (stejně jako herci), ale i roušku přes pusu... Stejně jako budete sledován min. kamerama (takže vytržení lsitu bude pečlivě zaznamenáno). Stejně jako lze očekávat výpadek proudu současně s pobytem osoby v místnosti (ve filmu s tímt nějak autor archívu nepočítal - že by do něj nikdo nechodil?).

Antihmota

CERN je filmu supr a byl to jeden z důvodů, proč jsem film chtěl taky vidět. Nicméně chcete-li vědět, jak to ve skutečnosti je, podívejte se na článek Andělé a démoni aneb jak se v laboratoři CERN opravdu vyrábí antihmota

Základní faktum pro nalezení "bomby"

Základní myšlenka pro odhalení, kde je bomba, byla také více méně silně zavádějící. Ve filmu je totiž za prvního papeže vydáván Petr (pomiňme, že wikipedie jej vydává). Jenže Petr nemohl být prvním papežem, protože v době, kdy žil papežství neexistovalo. To bylo zavedeno o několik století později. Stejně jako Petr nemohl být zvolen... V každé dobře zpracované literatuře (resp. vědeckému dílu) se lze dočíst, že první papeže lze brát s velkým otazníkem a že neexistuje žádný oficiální seznam papežů - to proto, že mnohá jména jsou víc než sporná.

Celkový dojem

60%

Yučikala (yucikala@yucikala.net)


Komentáře

Doposud nebyly přidány žádné komentáře

Komentáře byly vypnuty. Důvodem bylo velké množství spamu nebo nežádoucích komentářů.
hlavní strana - kontakt
design and produce made by Yucikala.net