Pavel Spálený - Yučikala
- Hlavní strana   - Zápisníček  - Praní špinavých peněz

Praní špinavých peněz

(2.6. 2006 19:22:00)

Jelikož se mě několik lidí ptalo, "jakže se to ty peníze perou", rozhodl jsem se napsat takový (velmi) krátký článek na toto téma. Předně ale říkám: "Nezkoušejte to - tento článek není návodem". :-)

Proč se peníze perou (v pračce)?

Praní špinavých peněz neoznačuje postup, jak vyčistit zabahněnou bankovku, ale jak se píše v časopise Bankovnictví: Cílem většiny ilegálních aktivit je dosažení zisku pro ty skupiny a jednotlivce, kteří se na nich nejvíce podílí. Legalizace výnosů z trestné činnosti nebo také praní špinavých peněz (money laundering) pak představuje proces, jehož cílem je zatajit ilegální původ takto získaných finančních prostředků.

Nejde tedy o nic jiného, než o zlegalizování peněz, které mafie či jen nějaký podnikatel nabyl nelegální cestou.

Jak se peníze perou

Způsobů je samozřejmě více. V principu mezi časté praktiky, jež jsou kombinovány, patří:

  1. Vykazování vyššího zisku
    Firma, která má např. dva zaměstnance vykazuje v účetnictví nepřiměřené zisky - v porovnání na investice a náklady. Takže např. pokud bych chtěl tímto způsobem vyprat nějaké to euro a vyráběl křesla, tak vykážu zisk, jako kdybych vyrobil a prodal křesel daleko víc, než je skutečnost.
  2. Investicím do nemovitostí
    Tento způsob "vylepšuje" způsob uvedený v bodě 1. Princip je takový, že si za legální peníze koupí "podnikatel" nemovitosti - nejlépe budovy nebo pozemky (dosti často lukrativní). A na těchto nemovistech rozjede obchod, který je v principu špatně kontrolovatelný. Nejčastěji to bývají různá kasína, hotely či celkově služby. Pak už plně následuje bod č.1 => vykazování vyššího zisku, než v reálu je. Např. si tedy zřídím hotel a vykážu 3x víc hostů, než jej ve skutečnosti navštívilo.
  3. Převodem peněz
    Peníze se rozdělí na menší drobné částky a převedou na účet v bance. Následně se pak "posílají od čerta k ďáblu", až skončí tam, kde je chce "finančník" mít. Dost často se v rámci převodu převědou do nějaké banky na konci světa - takové, kde se příliš neuznávají mezinárodní zákony...

Jak se odhalí praní špinavých peněz

Blbě. Ale nějaké způsoby tu samozřejmě jsou :-) Předně jde o to, že některé transakce se zdají podezřelé. Podnikatel, kterému podnik stál dlouhou dobu na kraji krachu a náhle má vysoké zisky... Dosti často se provádí statistická analýza dat, kdy se sledují výchylky od normálu atd. Navíc existují pravidla, která se snaží existenci této trestné činnosti minimalizovat: např. identifikace účastníků transakce nad určitou částku, povinnost ohlašovat podezřelé transakce; správná identifikace klienta zakládajícího účet v bance atd.

Více informací

Článek z časopisu Bankovnictví (vřele doporučuji):
http://www.adastra.cz/default.asp ...
Zde je obdobný článek - avšak rozsáhlejší:
http://natura.eri.cz/ ...

Yučikala (yucikala@yucikala.net)


Komentáře

Doposud nebyly přidány žádné komentáře

Komentáře byly vypnuty. Důvodem bylo velké množství spamu nebo nežádoucích komentářů.
hlavní strana - kontakt
design and produce made by Yucikala.net